torstai 29. tammikuuta 2015

Mistä on au pairin työpäivät tehty?

Tähän mennessä olenkin pääasiassa kirjoitellut vapaa-ajan riennoistani, mutta ennen kuin joku närkästynyt kukkahattutäti ehtii sanoa että "siellä se vaan rellestää eikä tee ollenkaan töitä", niin ajattelin näin flunssapäivän ratoksi avata vähän tämän työn syvintä olemusta.

Tarkkaavaisimmat lukijathan huomaavat nopeasti että vapaa-ajan tarinat sijoittuvat ehkä 2-3 päivälle viikossa, ja loput viikon seitsemästä päivästä kuluvatkin helposti kämpillä. Syy miksi en kovin usein kirjoittele näistä arkipäivistä on yksinkertaisesti se, ettei niistä riitä kiinnostava juttua kovin pitkäksi aikaa. Kaikki päivät eivät nyt sentään ole aivan samanlaisia, mutta viikko-ohjelma on jotakinkin kiinteä. Uusia leikkejäkään ei tule leikittyä joka päivä, vaan tietyt suositut leikit pysyvät pitkään kierrossa. Samat jututko pitäisi sitten viikosta toiseen kirjoittaa?

Au pairin töiden luonteesenhan vaikuttaa ensisijaisesti lasten ikä ja määrä. Edellisessä perheessäni kolmen teinin kanssa tehtävät koostuivat lähinnä ruoanlaitosta, pyykinpesusta ja pienistä siivoustöistä - autollakin olisi pitänyt ajaa jos se olisi sujunut - kun taas tämän yhden viisivuotiaan kanssa lähes jokaiseen työpäivään kuuluu tarhasta hakeminen ja loppuilta leikkimistä. Perheen ainoalle lapselle au pair on lapsenvahdin lisäksi tärkeä leikkikaveri, sillä eihän kukaan nyt määräänsä enempää jaksa yksin leikkiä. Toki naapurista löytyy leikkikavereita joiden luokse voi välillä mennä, mutta silloinkin au pairin täytyy tietää tarkalleen missä lapsi menee.

Edellisessä mestassa töiden ydin oli ruoanlaitossa

Sitten on paljon niitäkin au paireja joilla on suunnilleen niitä ala-asteikäisiä lapsia perheessä, jolloin au pair mahdollisesti hakee koulusta tai bussilta tai jostain, auttaa lapsia läksyissä ja yleisesti pitää seuraa. Useamman lapsen perheissä on myös se etu au pairille että lapset leikkivät välillä myös keskenään. Vielä yhden katergorian loisin ehkä näille au paireille, joiden perheissä on taaperoita ja/tai vauvoja, jolloin au pair ei yleensä ole yksin lasten kanssa kotona, vaan toimii lähinnä toisen vanhemman "auttavana kätenä". Tällaisen auttavan käden pestin minäkin melkein sain Shanghaista, kun viime kesänä hain paikkaa syksyksi. Siitä ensimmäisestä hakuprosessista onkin oma oma postauksensa viime syyskuun puolelta.

Mutta eivät ne työt pelkkää lapsenvahtimista ole minullakaan. Olen siitä onnekas, että minun ei periaatteessa koskaan tarvitse herätä aamulla ajoissa, sillä perheen vanhemmat vievät lapsen tarhaan töihin lähtiessä. Poikkeuksen muodostavat ne päivät, jolloin lapsi on kipeänä ja työpäivästä tuleekin normaalia pidempi. Näitäkin päiviä on ollut muutamia, viimeksi yksi tällä viikolla ja arvatkaas ovatko ne hauskoja kun itsekin on kipeä ja kaipaisi paljon lepoa? Juu ei. Tavallisina päivinä lapsen ollessa tarhassa minä sitten teen joitain pieniä kotitöitä, kuten laitan pyykkejä kuivumaan, pyyhin pölyjä, tiskaan käsin tiskattavat astiat ja niin edelleen. Täällä käy myös siivooja joka toinen viikko, mutta niinä viikkoina kun hän ei käy, minä imuroin jonkun verran. Jos päiväsaikaan ei satu olemaan erityisesti hommia, olen periaatteessa vapaalla tarhasta hakuun asti, ja illalla voin yleensä lähteä omille teille kun kotiväki saapuu.

Legot ovat aina suosittuja. Välillä tulee muksulta myös ohje "minä leikin nyt yksin ja sinä voit vaikka leikkiä puhelimella sillä aikaa". Vieressä pitää kuitenkin olla siltä varalta että muksu haluaa näyttää jotain tai kun leikkiseura taas kelpaa, hih hih. 

Miksi sitten palkataan au pair, jos perheessä on vain yksi lapsi joka käy tarhassa? Koska vanhempien työpäivät ovat pitkiä, ja välillä lapsi pitää viedä harrastuksiin ja muualle melkeinpä kesken päivän. Esimerkiksi tiistaisin poika viedään läheiselle ala-asteelle, jossa järjestetään eskari-ikäisille Deutsche vorkurs eli jonkinnäköinen saksan lisäkurssi ennen ensi syksynä alkavaa koulua. Deutsche vorkurs alkaa vähän ennen kymmentä aamulla - jolloin molempien vanhempien pitää olla jo töissä - ja päättyy vartin yli kaksitoista. Au pair on siis korvaamaton apu, kun lapsi pitää viedä koululle, hakea sieltä ja sen jälkeen viedä tarhaan, tänne kaupungin laidoille kun ajaa keskustasta suunnilleen puoli tuntia suuntaansa. Moniko pystyy noin vain poikkeamaan tunniksi pois työpaikalta? Keskiviikkoisin muksu viedään alkuillasta Suomi-kouluun keskustaan, josta vanhemmat sitten hakevat ja au pair on vapaa. Maanantaisin ja perjantaisin on myös jalkapalloa, joka alkaa kolmen-neljän aikaan, ja ilman au pairia pitäisi taas jomman kumman vanhemman lähteä taas ajoissa töistä, ellei saa muksua jonkun kaverin kyydillä kentälle. Mutta eihän kavereiden apua joka viikko ja vieläpä kahdesti voi hyödyntää. No entä miksei lapsi sitten ole kotona au pairin kanssa vaan käy tarhassa? Koska au pairin viikottainen maksimityöaika on 30 tuntia eli ei toimi jos vanhemmat ovat poissa enemmän kuin kuusi tuntia päivässä.

Lapsenvahdin hommien osaltakaan tämä homma ei aina ole yhtä auringonpaistetta ja hattaraa. Pääasiassa leikkiminen on ihan mukavaa hommaa, mitä nyt legot ja dinosaurukset eivät ole ihan oman kiinnostuslistan kärjessä ainakaan päivittäisellä tasolla. Jos rupeaa itseä kyllästyttämään lasten leikit niin homma tuntuu heti paljon mielekkäämmältä, kun muistuttaa sen olevan vain työtä josta maksetaan palkkaa. Ja työthän kuuluu hoitaa hyvin. Välillä ajanvietosta - tai pikkulasten kohdalla vaikuttaisi että koko elämästä - katoaa ilo kun au pairin pitää komentaa. "Leiki nätisti. Häviöstä ei pidä suuttua. Syö myös ne perunat. Nyt on katsottu tarpeeksi iPadia." Voi ikävyys kun aina ei saa tahtoaan läpi, tyhmä au pair, miksei aina voisi vain tehdä hauskoja asioita! Tällaista vääntöä kun pitää käydä pienen ihmisen kanssa jolle ei mene järkipuhe perille niin työstä tämä tosiaan käy. En kyllä ole helposti periksi antavaa tyyppiä, jos kiukuttaa niin kuikutelkoon rauhassa, ei se muksu sitä kauan jaksa kuitenkaan. Rajat on rakkautta.

Eli tällaista tämä suurimmalta osalta on ja se vapaa-aika on siellä työtehtävien lomassa, eikä toisin päin. Lisää vapaa-ajan ja arjen tarinoita luvassa taas myöhemmin!

-Sini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti